Zagrożenia jakie niesie Genetycznie zModyfikowany Organizm
Fundacja ICPPC zachęca do włączenia się w działania prowadzące do ochrony polskiego rolnictwa przed zalewem genetycznie modyfikowanych roślin, które zniszczą nasze najcenniejsze bogactwo jakim jest nasze zdrowie, wspaniała różnorodność biologiczna i wysokiej jakości żywność.
GMO – Genetycznie zModyfikowany Organizm (organizm transgeniczny)
Genetyczna modyfikacja oznacza sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego organizmu po to, by uzyskać właściwości, których dany organizm nie posiada w sposób naturalny. Nigdy w przyrodzie takie organizmy nie powstają w sposób naturalny, np: pomidor z genem ryby, ziemniak z genem meduzy, ryż i karp z genami człowieka, sałata z genami szczura czy soja i kukurydza z genami bakterii, które zabijają owady i uodparniają je na środki chwastobójcze. Najczęściej modyfikowane są soja, kukurydza, rzepak, bawełna.
UWAGA!!!
* 60 proc. przetworzonych produktów spożywczych zawiera soję
* Skrobia kukurydziana jest stosowana jako zagęszczacz w setkach produktów
ZAGROŻENIA DLA ROLNIKÓW I LOKALNEJ EKONOMII
- Pola rolników tradycyjnych i ekologicznych sąsiadujące z uprawami GM doświadczają skażenia i rolnicy nie mogą sprzedawać swoich produktów jako wolnych od GM, co powoduje upadek ich gospodarstw.
- Wysokość plonów bynajmniej nie wzrosła. Z relacji rolników z Ameryki Północnej wynika, że plony są znacznie niższe niż oczekiwano, co potwierdzają niezależne badania naukowe.
- Rolnicy, którzy kupują ziarno GM, uzależniają się od chemicznych korporacji. Ziarna są patentowane i trzeba je kupować co roku (nie wolno używać własnych ziaren).
- Samorządy lokalne będą zmuszone poświęcić większe środki na monitoring i zabezpieczenie żywności oraz sprawdzanie jej pod kątem zawartości GMO.
- GMO zamiast przyczyniać się do rozwiązania problemu głodu, dodatkowo powodują jego pogłębienie. Rzeczywisty problem nie tkwi w braku żywności (jest nadprodukcja i żywność jest niszczona) lecz w niewłaściwej jej dystrybucji.
CO MOŻESZ ZROBIĆ?
1. Kupuj lokalną żywność dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła.
2. Żądaj w sklepach i supermarketach aby wycofywano ze sprzedaży żywność z GMO.
3. Żądaj od polityków i władz, aby wprowadziły zakaz upraw i sprzedaży GMO w Polsce.
4. Skopiuj tę wiadomość i przekaż znajomym.
5. Popieraj tworzenie stref wolnych od GMO. Pomóż kampanii „Polska wolna od GMO”.
ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA
Nigdy wcześniej takie składniki (GMO) nie były częścią naszej diety. Nie zbadano, że są one bezpieczne.
- Gen w nowej lokalizacji może spowodować wytwarzanie toksyn i alergenów.
- Alergia może pojawić się po spożyciu żywności GM lub wdychaniu pyłków roślin transgenicznych.
- U szczurów karmionych genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą stwierdzono poważne anomalia zdrowotne – podwyższenie ilości białych krwinek, wzrost poziomu cukru we krwi, zaburzenia pracy nerek.
- Spożywanie żywności GM może zwiększyć odporność na antybiotyki.
- Podczas produkcji GMO mogą powstawać agresywne bakterie i wirusy.
- Wegetarianie i ludzie stosujący określone diety będą pozbawieni prawa wyboru.
- Genetycznie modyfikowana żywność grozi szerzeniem się alergii, raka i odporności na antybiotyki. W wyniku modyfikacji mogą powstawać nowe białka o charakterze nieznanych alergenów i toksyn.
- Wiele negatywnych stron GMO jest jeszcze nie odkrytych lub skrzętnie ukrywanych…– mówi dr Zbigniew Hałat, lekarz epidemiolog, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
ZAGROŻENIA DLA ŚRODOWISKA I ROLNICTWA
UWAGA: GENÓW RAZ WPROWADZONYCH DO ŚRODOWISKA PRAKTYCZNIE NIE DA SIĘ JUŻ Z NIEGO USUNĄĆ!
1. Zagrożenie dla bioróżnorodności
- Dochodzi na dużą skalę do krzyżowania między roślinami GM a konwencjonalnymi. Pyłki roślin GM są przenoszone przez wiatr, owady, ludzi na sąsiednie uprawy i nie sposób temu zapobiec!
- Odmiany GMO wypierają rodzime odmiany roślin uprawnych, które są najlepiej przystosowane do lokalnych warunków środowiska. Zbytnie ujednolicenie upraw grozi klęską głodu.
- „Superchwasty” wypierają dzikie gatunki z ich naturalnych siedlisk.
2. Zagrożenie dla pożytecznych owadów
Rośliny z genem bakterii Bt wytwarzają truciznę zabijającą szkodniki. Trucizna ta jest jednak szkodliwa również dla owadów pożytecznych.
3. Zwiększenie zużycia środków chemicznej ochrony roślin
Superowady: Także owady uodparniają się na insektycyd wydzielany przez zmodyfikowane rośliny.
Na http://gmo.icppc.pl/index.php?id=430 można zobaczyć film z przedstawienia GENETYCZNE OSZUSTWO.
Więcej informacji na stronie: www.gmo.icppc.pl
Archiwum aktualności
2023 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2022 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2021 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2020 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12