Proekologiczna Wielkanoc - poświęć DOBRE jaja!
Za dwa dni Wielkanoc! Wszyscy wiemy, że Wielkanoc bez jaj to jak gwiazdka bez opłatka. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, że większość jajek, które kupujemy w sklepach pochodzi z dużych ferm przemysłowych, gdzie życie kur w niczym nie przypomina naszego wyobrażenia o hodowli zwierząt. Nie ma tam kwok prowadzących kurczęta, walecznych kogutków, grzebania, przesiadywania na grzędzie.
Najbardziej rozpowszechnioną metodą jest tzw. chów klatkowy. Ptaki spędzają życie w piętrowych klatkach wielkości porównywalnej do kartki A4, nigdy nie widząc dziennego światła. Normalną praktyką jest obcinanie dziobów i pazurów, aby zapobiec wynikającym z nienaturalnych warunków zachowaniom agresywnym. Niektórzy specjaliści twierdzą, że kurom tym to nie przeszkadza, bo są genetycznie przystosowane do takiej hodowli, a otrzymują lepsze pożywienie.
Co możesz zrobić?
- sprawdź przed zakupem z jakiego typu chowu pochodzą jaja (na każdym jaju producent ma obowiązek umieścić w postaci cyfr informację o sposobie chowu – patrz niżej – Co kryje skorupka?)
- unikaj kupowania jaj z chowu klatkowego
- pytaj w swoim sklepie o jaja z chowu na wolnym wybiegu
Co kryje skorupka?
Jaja muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z 3 informacji:
SPOSÓB CHOWU (informacja najważniejsza z punktu widzenia życia kury)
- 0 – chów ekologiczny (kura na świeżym powietrzu z wolnym wybiegiem, karmiona karmą ekologiczną)
- 1 – chów z wolnym wybiegiem (zwykle zamykana na noc)
- 2 – chów ściółkowy (kura nie ma dostępu do świeżego powietrza, ale może się swobodnie poruszać)
- 3 – chów klatkowy (kura zwykle ma obcięty dziób i pazurki, całe życie spędza w klatce)
KRAJ POCHODZENIA (np. PL) w którym zarejestrowany jest zakład
KOD IDENTYFIKUJĄCY ZAKŁAD PRODUKCYJNY (w Polsce jest to weterynaryjny numer identyfikacyjny)
Pamiętaj, jaja mogą być także nieoznakowane. Dotyczy to jaj pochodzących z małych stad przyzagrodowych (do 50 kur), hodowanych zazwyczaj na wolnym wybiegu, a więc w sposób przyjazny dla kur. Mogą one być sprzedawane na okolicznych bazarach, z pisemną informacją o pochodzeniu i datą przydatności do spożycia.
Archiwum aktualności
2023 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2022 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2021 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2020 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12