Na rynku będzie coraz więcej skoncentrowanych środków czystości
Konsumenci będą mieli do wyboru coraz więcej ekologicznych koncentratów środków czystości, muszą tylko nauczyć się z nich korzystać - uważa dr Paweł Kikolski z Instytutu Chemii Przemysłowej.
Ekspert wyjaśnił, że koncentraty produkowane są na bazie enzymów detergentowych (substancje białkowe). "Cechą charakterystyczną enzymów jest to, że działają w ilościach minimalnych, dzięki czemu można uzyskać dobre efekty prania przy bardzo małych stężeniach. (...) Ich wprowadzenie było jednym z etapów w rozwoju ekologicznych środków czystości. Z jednej strony poprawiły się właściwości użytkowe takich produktów, a z drugiej możliwe było ograniczenie ilości poszczególnych składników" - powiedział. Jednocześnie podkreślił, że stosowanie środków czystości z enzymami przyczynia się do oszczędności energii i wody, możliwe jest bowiem pranie w niższej temperaturze. Enzymy są też bezpieczne dla środowiska, ponieważ łatwo ulegają biodegradacji.
Więcej: PAP
Archiwum aktualności
2023 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2022 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2021 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2020 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12